promo-banner

De jaarlijkse evacuatie-oefening.

voor velen nog steeds het moment om tijdens de kantooruren naar buiten te gaan, een praatje te slaan, en even een frisse neus te halen. Helaas is dit wel bittere ernst want uiteindelijk dient deze oefening om jullie allen voor te bereiden op een eventuele brand in het gebouw of andere calamiteit. Neem dit dus steeds ernstig en tracht dit zo waarheidsgetrouw mogelijk uit te voeren.

Hierbij alvast enkele tips voor een degelijke evacuatie-oefening waar je beter rekening mee kan houden.

Zorg voor een draaiboek voor je evacuatie

In welke omstandigheden word er geëvacueerd, zijn er bepaalde doelgroepen aanwezig ? Beschrijf uw risico's en denk erover na wat in jullie specifieke situatie van belang zou kunnen zijn. 

Welke afspraken zijn er vooraf gemaakt m.b.t. evacuatie ? hoe zit de taakverdeling ? 

Nemen de betrokkenen de juiste voorzorgsmaatregelen tegen uitbreiding van brand ? 

Richtlijnen voor de evacuatie.

Richtlijnen of instructies voor een eventuele evacuatie zijn op het moment van een noodsituatie goud waard.

Wie doet wat ? 

  • brandalarm activeren
  • controle op aanwezigheden(toiletten, technische ruimtes...)
  • eventueel aanwezige risicogroepen 
  • brandweer verwittigen & informatie doorgeven 
  • locatie van de verzamelplaats

Dit zijn allemaal cruciale zaken die vaak al te weinig gekend zijn bij het aanwezige personeel.

Jaarlijks het draaiboek doorlopen en aanpassen naar de huidige situatie is dus geen overbodige luxe. Hierin is het evacuatieplan cruciaal. Dit omvat alle vooraf gemaakte afspraken in enkele eenvoudige stappen welke vaak over het hoofd worden gezien. Door deze stappen dus jaarlijks in te oefenen controleer je in feite of iedereen voldoende geïnformeerd is en zich aan de gemaakte afspraken met betrekking tot evacuatie houd. Wees in deze oefening zeker niet te meegaand, regent het tijdens de evacuatie-oefening en blijft de helft gewoon binnen zitten in kantoor dan vermeld je dit best in je evacuatie-rapport.

Oefen reëel !!

We zien het nog al te vaak, de jaarlijkse evacuatie-oefening word al weken op voorhand medegedeeld aan alle werknemers en de helft staat al buiten op de parking te wachten 5min voor het eerste alarm-signaal daadwerkelijk afgaat...

Dit is dus zeker niet de bedoeling!

Tracht de evacuatie-oefening steeds zo waarheidsgetrouw uit te voeren, het is goed om dit een eerste keer in groep uit te voeren als wijze van demonstratie hoe het dient te gebeuren. Bij herhalingen is het echter aangeraden de situatie zo waarheidsgetrouw na te bootsen omdat de factor "paniek" de grootste factor is bij een daadwerkelijke brand.

Hoe minder mensen op de hoogte zijn hiervan, hoe waarheidsgetrouwer de resultaten van uw oefening.

Neem echter ook geen onnodige risico's, denk hierbij bijvoorbeeld aan hoogzwangere medewerkers, of mensen met hartproblemen. Het is geen goed idee om deze mensen onnodig in een stresserende situatie te brengen.

Technische vaststellingen.

Vergeet uw technische vaststellingen niet te noteren. 

Om de verspreiding van brand te voorkomen en om tal van veiligheidsredenen is het van belang te controleren of alles gewoon doet zoals bedoeld in een noodsituatie. De oefening van een noodscenario is het ideale moment om fouten te detecteren in aanwezige installaties, waar u anders moeilijk de kans toe krijgt. 

  • de ventilatie
  • de verwarming 
  • de lift
  • elektronische toegangsdeuren ? 

Het motorkapoverleg !

Het motorkapoverleg word ook maar al te vaak over het hoofd gezien. 

Het motorkapoverleg is een term die gebruikt word wanneer hulpdiensten dienen ter plaatse te komen. Deze term dankt zijn naam aan het feit dat het nogal vaak de motorkap van een dienstvoertuig is die dienst doet als tafel waarrond er overlegd word in geval van een crisis.

Zo heb je iedereen uiteindelijk wel buiten gekregen en de aanwezigheden gecheckt. Maar in geval van brand of andere oorzaak tot evacuatie is de kans heel waarschijnlijk dat er ook hulpdiensten aan te pas komen. Het oefenen van dit overleg met de hulpdiensten zorgt ervoor dat je deze zaken ook kan gaan evalueren :

  • Wie staat de hulpdiensten te woord ?
  • welke informatie dient meegedeeld te worden ?
  • hoe verloopt dit in de praktijk ?

Spreek deze zaken daarom af in een waarheidsgetrouw rollenspel, zo kan je nagaan of de verantwoordelijken effectief hun rol kennen en kunnen opnemen in geval van een echte evacuatie.

Zo dit waren onze tips voor een goede evacuatie-training, heeft u hier nog vragen of opmerkingen over aarzel dan niet ons te contacteren via onderstaand formulier.

 

evacuatieoefeningen-enkele-tips

 


Meer info

Voor al uw vragen

Vul het formulier in en wij contacteren u zo spoedig mogelijk

Dringende vragen ?

Of wenst u een afspraak ? Bel ons op
+32(0)56296298

Brandpreventie-dossier.be

Steeds tot uw dienst

info@brandpreventie-dossier.be